sobota 29. prosince 2007

NE! poplatkům ve zdravotnictví

Od prvního ledna 2008 má platit nový zákon, přikazující platit za návštěvu lékaře 30 korun, stejnou částku má pak pacient zaplatit i za každou položku na receptu. Pravicová vláda, strůjce této asociální reformy, tvrdí, že poplatky jsou nezbytné a šetřit musí všichni. Opoziční politici a řada celebrit vyzývají veřejnost k občanské neposlušnosti a nabádají pacienty, aby poplatek neplatili s tím, že nárok na veřejnou, bezplatnou a všem dostupnou zdravotní péči je zakotven v ústavě České republiky.

My se však nepotřebujeme opírat o nějaký ústavní dokument či o mínění opozičních poslanců. Jsme anarchisté, náš rozum a naše morálka nám bohatě stačí k tomu, abychom poplatky u lékaře odsoudili jako zcela zvrácené, kontraproduktivní a asociální.

Není pravdou, že šetřit musí všichni. Téměř dennodenně jsme svědky obrovské korupce, využívání poslaneckých výhod i zvyšování příjmů těch nejbohatších. I kdybychom reformu akceptovali, jak můžeme vědět, že naše peníze neskončí v neprůhledném státním systému v kapse nějakého soukromého podnikatele, zatímco my budeme přepočítávat drobné na aspirin? Žádné řeči politiků o „celoevropském trendu“ či „sociální neudržitelnosti“ nás proto už nemohou přesvědčit.

Pacienti se stali ve špinavé hře Topolánkovy vlády rukojmími, ačkoli ani lékaři s poplatky nesouhlasí, za ošetření pacienta zdarma jim však hrozí padesátitisícová pokuta. Vláda tak převádí svou ideu Modré totality do praxe. My však nemůžeme být lhostejní! Dejme najevo svůj legitimní odpor všemi prostředky a nenechme ze zdravotních sester svých ošetřujících lékařů udělat účetní! Nenechme si namluvit, že „lékařská péče není zdarma“, když sami dobře víme, že platíme nemalé částky na zdravotním pojištění!

Veřejná a bezplatná péče o zdraví není privilegium. Je to právo!

Československá anarchistická federace (ČSAF) www.csaf.cz

leták ke stažení pro tisk: NE_poplatkum_ve_zdravotnictvi.pdf


Žádné komentáře: