středa 6. února 2008

ABSOLVENTI ANARCHISTICKÉ ŠKOLY PROPAGUJÍ JEJÍ ODKAZ


(Z deníku "The Star-Ledger" (New Jersey)
- autor: Suleman Din)

Martha Goldsmith Scara je možná poslední z anarchistů /-tek v Piscataway. Před více než 80 lety cestovali její rodiče po Shelton Road, aby se dostali do "Modern School And Ferrer Colony" (Moderní škola Ferrerova kolonie) - vesnické komunity, inspirované učením španělského anarchisty Francisca Ferrery y Guardia.

Paní Scara je posledním studentem /-tkou, stále žijící v původní kolonii, která si získala slávu i zlou pověst, jakožto směs levicové myšlenky a radikálního pojetí vzdělávání Modern School: umožnit dětem, aby sami řídily svou výuku. Ačkoliv je historie Modern School (Moderní škola) dobře zdokumentovaná, její bývalí studenti nyní přemítají nad jejím odkazem. Z původních domů kolonie zůstávají slabší dvě třetiny, a také srazy absolventů řídnou. 82 let stará Scara je jedna z posledních 50 žijících studentů. S ubíhajícím časem se absolventi školy snaží uchovávat stopy komunity, kterou milovali a někteří pracují na tom, aby předali svou "anti-státní" (anti-statist) teorii nové generaci anarchistů /-tek.

"Lidi si tu neuvědomují, že dříve tu nebyl každý republikán, nebo demokrat," říká Scara. "Bývalí studenti věří, že nejunikátnějšímu, stále stojícímu domu v kolonii bude udělen status historické památky. Jedná se o bílý dřevěný dům Sama Goldmana, umělce narozeného v Rusku," říká absolvent Moderní školy John Thoreau Scott. Přes opotřebovaný vzhled a chybějící fondy, přitahuje Goldmanův dům ve School Street pozornost pro svou nezvyklou architekturu. Omítka je bohatě vyzdobena reliéfy dělníků, ozubených kol, továrenského stroje, atd. Dojem odlehčují motivy zvířat a rostlin.


Scott (75) říká, že je těžké uchovat historii kolonie tváří v tvář pokroku. Městský okrsek zmařil jejich pokusy vytvořit hřiště v místě, kde kdysi Moderní škola stála, schválením rozparcelování pozemku. Na místě byl ihned zbudován "mini-McMansion" (levný, rychle postavený a často nevkusný dům). Už jen kamenná pamětní deska připomíná, kde škola stála. Některé pozemky jsou na prodej a v sousedství probíhají demontáže. Ulice Karla Marxe byla přejmenována na Alringtonskou ulici a Shelton Road se stala ucpanou tepnou dopravy s komplexy nákupních středisek. "Všichni jsme si uvědomovali, že se to jednou stane," říká Scott. "Je to trošku smutné."

Někteří studenti školy si vybrali jiné způsoby, jak zachovat vzpomínku na život, jaký kdysi v kolonii byl. David A. Heinlein píše o škole, kde jeho rodiče pracovali, básně. Ačkoliv Heinlein (60) navštěvoval Moderní školu jen 1 rok před jejím zánikem v roce 1953, jeho vzpomínky jsou stále silné. Reproduktory na krabici od mýdla, divoce rostoucí ovocné stromy, hospodářská zvířata, ženy smějící se ve tmě, vše bylo velmi, velmi srdečné," říká Heinlein. "Kde tohle ještě najdete?" "

Byla tu atmosféra vycházející z anarchistické myšlenky rovnosti - tedy, že rozhodnutí nepřicházejí shora," říká Scott. "To je svoboda, skutečná svoboda. Ne to, co Američani nazývají svobodou - to je ve skutečnosti licence pro velký byznys, aby mohl ovládat a rozhodovat vše," říká Scott. Scott patří mezi ty absolventy Moderní školy, kteří jsou zapojeni v hnutí za pokračování jejího vzdělávacího odkazu a pracuje pro alternativní školy v New Jersey a New Yorku. Jednou z takových škol je "The Factory School" (Tovární škola). Jedná se o samofinancující se kolektiv, který poskytuje studenty řízené, tvořivé vzdělávání pro neprivilegované studenty z Queensu. Stejně jako studenti v Moderní škole, i tu se studenti učí publikovat své práce. "Těch studentů se zřekl tradiční školský systém a anarchistická metoda jim dává novou hodnotu," řekl Joel Kuszai, jeden ze spoluzakladatelů školy.

Mezi absolventy Moderní školy jsou však rozdílné názory na šíření jejich metod. "Je krásné chtít změnit svět, ale byla to velmi omezující komunita. Někteří lidé stále cítí hořkost, že se jim nedostalo formálního vzdělání," říká Leonard Rico (78), který opustil školu ve 13 letech a připojil se k státnímu vzdělávacímu systému. Rico byl mezi těmi absolventy, kteří šli studovat na univerzitu. Získal titul doktora ekonomie a vyučoval na pennsylvánské univerzitě Wharton School. Avšak přiznává, že se po celou dobu svých studií cítil být pozadu. Rovněž si klade otázku nad revolučním idealismem svých spolužáků. "Bylo velmi málo těch, kteří po té, co opustili školu, napadali systém," říká Rico. "Většina z nás se pokusila v systému uspět," dodává.

David M. Freedman (86), podnikatel, který založil New Brunswick Scientific - malou továrnu poměrně velkého významu, jednou večer projížděl kolem kolonie a podivil se kolik toho zmizelo. Ale pamatuje si ta dávno minulá léta, jak chodí po těch stejných cestách, aby opatřil drůbež pro svou matku, nebo špinavou stezku k potoku, kde se cákal s kamarády. Usmíval se, když mluvil o kamarádství, které drží absolventy Modern School ve spojení i po těch mnoha letech. "Byla to živá komunita, plná života, kultury a vlídnosti. Byla to úplná, úplná svoboda," říká.


překlad: JRM

Žádné komentáře: