středa 6. února 2008

HISTORIE MODERNÍCH ŠKOL

Modern Schools (Moderní školy), nebo tzv. Ferrer Schools (Ferrerovi školy) byly americké školy, které vznikaly začátkem 20. století, na základě myšlenek pedagoga a anar- chisty Francesca Ferrera a byly modelovány podle jeho Escuela Moderna (Moderní škola). Tyto školy byly v U.S.A. důležitou součástí anarchistického a socialistického hnutí, hnutí pracujících a hnutí za bezplatné vzdělání. Jejich cílem bylo poskytnout pracující třídě vzdělání z osvobozující, třídně uvědomělé perspektivy. V moderních školách probíhalo přes den vyučování dětí a večer se konaly přednášky pro dospělé.

První a nejvýznamnější Moderní škola byla založena v New Yorku v roce 1911, krátce po Ferrerově popravě ve Španělsku (byl zastřelen popravčí četou za stanného práva). Obyčejně se jí říkalo Ferrer Center (Ferrerovo centrum) a byla nastartována skupinou významných anarchistů (např. Leonard Abbott, Alexander Berkman, Voltairine de Cleyre, Emma Goldman,...)

Škola nejdříve fungovala na St. Mark's Place v Lower East Side, ale pak se dvakrát stěhovala do jiných lokalit na Manhattanu. Začínala jen s devíti studenty a jedním z nich byl syn Margarety Sangerové - aktivistky za právo na antikoncepci. Filozof Will Durant se stal od roku 1912 učitelem a hlavou školy. Realističtí malíři Robert Henri a George Bellows byli také mezi učiteli. Přednášeli zde spisovatelé a aktivisté (např. Jack London, Upton Sinclair). Studoval tu např. také modernista Man Ray.

V červenci roku 1914 skupina osob, která byla údajně nesprávně spojována s Moderní školou a jejím vzdělávacím programem pro dospělé, zosnovala výbuch bomby v sídle magnáta Johna D. Rockefellera. Předčasný výbuch bomby rozjel sérii razií a vyšetřování v newyorkských dělnických a anarchistických organizacích, a proto organizátoři školy usoudili, že město je nejistým prostředím pro jejich školu. Bylo zakoupeno 68 akrů (275 000 m2) v městysu Township (stát New Jersey).

The Modern School magazine odstartoval jako noviny pro rodiče a studenty ještě v New Yorku a byl tištěn na ručním lisu, používaném ve škole na výuku tiskařství. Po přesunu do Sheltonu, byly noviny rozšířeny o poezii, prózu, umění a články o libertinském vzdělávání. Emblém na obálce a mnoho vnitřní grafiky bylo vytvořeno ilustrátorem Rockwellem Kentem. Mnoho umělců a spisovatelů chválilo magazín jako "nejkrásněji vytištěný časopis, jaký existuje".

(zdroj: Wikipedia)

Mezi lety 1910 a 1960 založili anarchisté napříč Spojenými státy více než 20 škol, kde děti mohly studovat v atmosféře svobody a vzájemné důvěry. To bylo v kontrastu z etiketou a disciplínou tradiční školní třídy. Tyto "Moderní školy" se usilovaly skoncovat se všemi formami autority a předznamenat novou společnost založenou na dobrovolné spolupráci svobodných jedinců. Jejich záměrem, v době války, sociálního neklidu a represí vlády, nebylo jen vytvořit nový typ školy, ale také nový svět.

(zdroj: http://akpress.org)


Více o tématu Moderních škol najdete v knize Paula Avriche "Hnutí moderních škol: Anarchismus a vzdělání ve Spojených státech". V angličtině ji v roce 2004 vydal AK Press.


překlad: JRM

Žádné komentáře: